24 Mart 2007 Cumartesi

2007 Türkiye’si ve Türk Turizmi


Özelde Antalya genelde Türk Turizmi’nin içinde yaşanan sorunların, Türkiye’nin sorunlarından arındırılarak ele alınmasının çok gerçekçi olmayacağı düşüncesindeyim.

Türkiye’deki turizm hareketlerinin, on yedi farklı sektörde dolaylı olarak istihdam ve ekonomik canlılık yarattığı gerçeğini de göz önünde tutarak, turizm sektörünün sorunlarını sadece kendi bünyesi içinde işlemek ve yorumlarda bulunmaktan özenle kaçınıyorum.

“Her yılın geçen bir yılı arattığı” ortak görüşünde birleşen turizmcilerin bu kaderi, ne yazık ki 2007 yılında da değişmeyecektir. Çünkü 2007, gerek içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşananlar, gerekse ülke içindeki gelişmeler nedeniyle şimdiden kayıp yıl olarak ifade edilmektedir.

Aylar öncesinden başlayan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler gerginliği Türk iç-dış devlet politikalarını, Türk Ekonomisini, Türk Sanayisini, Türk Tarımını, Türkiye – Avrupa Birliği ( AB ) ilişkileri ile Türk Turizmini de derinden etkileyeceği gerçeği apaçık ortadadır.

ABD’nin Irak’tan sonra İran’a düzenleyeceği saldırı olasılığı, Irak’taki iç savaş halinin devamı, Kuzey Irak ile yaşanan gerginlikler ve Kerkük olaylarının çok yakınımızda cereyan edeceği malumunuzdur.

AB ile ilişkilerimiz kopma noktasına gelmiştir. Özellikle Hrant Dink cinayeti ile artan sözde Ermeni Soykırımını tanıma baskılarını reddeden ve haklı olan bu davasında, dış politika yetersizliğinden dolayı kendisini doğru biçimde ifade edemeyen Türkiye’nin, dünyada ve Avrupa’daki artan kötü imajı da 2007 yılında Türk Turizmi’ni yaralayan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir Turizm Devlet Politikası’nın eksikliğini en çok hissedeceğimiz 2007 yılında, Turizm ve Kültür Bakanı sayın Atilla Koç’un sektöre olan dar bakış açısının ve gaflarının ise hesaba katılmayan bir handikap olacağını sanmıyorum.

Tüm bu olumsuzluklara ve “ ülkelerin coğrafyaları, ülkelerin kaderlerini belirler” diyen Napolyon’a inat, 2007 yılının envanterlere kayıp yıl olarak geçmesini, Türk Turizm sektörünün deneyimli, bilgili ve aydın yöneticilerinin önleyebileceğini ümit ediyorum.

İyi sezonlar.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa